Waar staat de Valkenswaardse Bevrijdingsboom 2024?

13-7-2024

Kent u een bijzonder verhaal uit de oorlog waarin een boom in Valkenswaard een rol speelde? Er staan nog veel bomen op Valkenswaards grondgebied die getuige waren van wat er tijdens de oorlogsjaren gebeurde. De zomereiken aan de Luikerweg zagen bijvoorbeeld de bevrijders voorbijtrekken. De Bomenstichting is samen met de Valkenswaardse verenigingen Groen en Heem, IVN en Weerderheem op zoek naar verhalen waarin een nog levende groene getuige van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding een rol speelde. Kent u zo’n boom ... en verhaal? Stuur het dan in. Misschien wordt 'uw' boom wel 'De Valkenswaardse bevrijdingsboom 2024'.. Deze boom wordt op 14 september om 15.00 uur onthuld. Waar? Dat is dus de vraag.

Stuur uw verhaal, kort of lang, in voor 1 september 2024 met foto en precieze standplaats. Dit kan per e-mail: Bevrijdingsboom-vw2024@freedom.nl. Of geef het op papier af bij een van de deelnemende verenigingen, Groen en Heem, IVN of Weerderheem.

 

De ingezonden voordrachten, lang of kort, worden door een jury met kennis van de natuur, bomen, erfgoed en heemkunde beoordeeld. De jury kiest uit deze persoonlijke, familie- of buurtverhalen een bijzondere getuigenis.
De winnende boom wordt tijdens de feestelijkheden van Valkenswaard Viert door de Jeugdburgemeester van Valkenswaard Billy de Wit onthult. Ook wordt de boom opgenomen in de gemeentelijke monumentale en
waardevolle bomenlijst als te beschermen Groene Erfgoed Getuige.